La nostra activitat
Estem al seu servei
Des del nostre naixement, a la Zona Franca oferim a les empreses espais de producció amb condicions competitives i una llarga llista de serveis d’alta qualitat tant al Polígon Industrial com als nostres parcs empresarials i edificis urbans.
Tot i que la nostra activitat principal és la gestió i l’administració dels actius del Polígon Industrial de la Zona Franca i de la seva Zona Franca Duanera, el nostre model de negoci s’estén a un gran nombre d’activitats:

Activitat bàsica de la Zona Franca
- Polígon Industrial
- Zona Franca Duanera
- DFactory Barcelona

Espais empresarials, fora de la zona bàsica d’actuació
- Parcs empresarials
- Centres de serveis

Projectes urbans
- Edificis singulars
- Habitatges

Salons i esdeveniments
- Organització d’esdeveniments
Espais segurs
D’entre tots els nostres serveis, les empreses destaquen la correcta implantació de procediments de seguretat a les zones comunes que gestionem: el nostre lideratge en serveis d’autoprotecció, seguretat i ciberseguretat i la nostra col·laboració permanent amb els cossos i forces de l’Estat es troben entre els més competitius del país.
El 2019, l’Àrea de Seguretat de la Zona Franca va participar en programes de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, els Mossos d’Esquadra i el Departament d’Interior de la Generalitat:
- Activació de plans d’emergència.
- Operatius habituals.
- Programes de suport entre la seguretat pública i la privada.
A més, vam realitzar inversions importants perquè el nostre Centre de Seguretat funcionés 24/7:
- Parc mòbil que patrulla per protegir els nostres actius.
- Control telemàtic dels actius.
- Videovigilància i control dels accessos.
En aquest sentit, una de les inversions més importants del 2019 va ser el [1]Proyecto ZF 2020: un sistema intel·ligent de detecció anticipada de vehicles als accessos i el perímetre de la Zona Franca que s’articularà juntament amb els cossos i forces de seguretat.
Hem estat els primers a oferir un servei públic de cardioprotecció, i el 2019 vam instal·lar més desfibril·ladors i vam oferir formacions noves de suport vital bàsic.
Des del 2019, tots els espais i vehicles que gestiona la Zona Franca estan cardioprotegits
Impacte econòmic
El Consorci de la Zona Franca, un agente dinamizador

Dinamitzem l’economia de l’àrea metropolitana sense oblidar la projecció internacional de Barcelona, Catalunya i Espanya en els sectors logístic, immobiliari, firal i empresarial.
- Impulsem espais per al desenvolupament productiu i la transferència tecnològica.
- Utilitzem la innovació per avançar en matèria de sostenibilitat i economia 4.0.
- Col·laborem amb els principals actors econòmics i amb col·lectius de caràcter social i humanitari.

175 empreses
- 113 al Polígon Industrial de la ZF
- 38 a la ZF Duanera
- 24 en espais de la ZF
L’informe «Impacte econòmic de l’activitat del Consorci de la Zona Franca de Barcelona», elaborat per Deloitte amb dades corresponents al 2018, mostra que la nostra entitat és un actiu estratègic per a Barcelona i un veritable motor econòmic del territori català.
Aportació al PIB

Consorci de la Zona Franca de Barcelona:
- 30,6 milions de contribució al PIB
Empreses ubicades a la seva zona bàsica d’actuació:
- 9.081 milions de contribució al PIB
9.112 milions de contribució al PIB, equivalents a:
- 11% del PIB de la província de Barcelona
- 3,8% del PIB de Catalunya
- 0,7% del PIB d’Espanya
Manteniment empro

L’activitat de la Zona Franca i de les empreses ubicades a la seva zona bàsica d’actuació contribueix a l’ocupació amb un total de 137.322 llocs de treball.
- 5% de la població activa de la província de Barcelona
- 3,5% de la població activa de Catalunya
- 0,6% de la població activa d’Espanya
Recaptació fiscal

2.684 milions d’euros de retorn fiscal a Catalunya. Cada euro de despesa de la Zona Franca genera un retorn fiscal de 0,31 euros.
- 708 milions d’euros en concepte d’IVA
- 455 milions d’euros en concepte d’Impost de Societats
- 1.520 milions d’euros en concepte d’IRPF
Empreses amb més impacte econòmic:
Automoció: 63 % de la despesa total d’empreses –
Principalment per l’activitat que generen SEAT i Nissan
Indústria química: 20% de la despesa total d’empreses.
Principalment per l’activitat que genera Schenker Logistics.
Logística: 4% de la despesa total d’empreses.
Principalment per l’activitat que genera Schenker Logistics.
Activitats principals
Una zona que guanya i fa guanyar valor

El Polígon Industrial de la Zona Franca, una àrea que guanya i fa guanyar valor
mb 145 empreses, bona part de les quals són multinacionals, el Polígon Industrial de la Zona Franca és una de les àrees industrials més grans d’Espanya, i un element geoestratègic de primer ordre a Barcelona i Catalunya.
La nostra dinamització comercial, la flexibilització de les condicions de lloguer i el sanejament d’espais van fer que el 2019 fos un any en què l’atractiu de la Zona Franca es va multiplicar.
- Som la porta natural a la UE per a països tercers.
- El pont natural i cultural cap a Iberoamèrica i el nord d’Àfrica.
- La clau del potencial econòmic de Barcelona.
- Una àrea en què abunden els espais que fan guanyar valor a les empreses.
- 4,7 mill. de m2 de superfície bruta
- 3,6 mill. de m2 de superfície comerciable
- Àrea Immobiliària:
comercial@zfbarcelona.es
Espais
La Zona Franca Duanera, estratègica i definitiva
La Zona Franca Duanera de Barcelona (ZFD) és un element estratègic i distintiu del negoci històric de la Zona Franca. La seva ubicació magnífica, propera al port, a l’aeroport, a l’estació ferroviària de mercaderies i a la xarxa viària, fa que la ZFD sigui una àrea logística privilegiada.
a Zona Franca Duanera és membre de l’Organització Mundial de Zones Franques (WFZO) i de l’Associació de Zones Franques de les Amèriques (AZFA), entre d’altres.
El 2019 vam estudiar ampliar-ne el recinte principal per acollir activitats econòmiques avançades que transformessin els sectors productius que hi operen en entitats més modernes que poguessin beneficiar-se del seu règim especial: exempció de drets d’importació, gravàmens interiors o mesures de política comercial.
- 27 empreses instal·lades
- 86000 m2 de magatzems
- 3000 m2 de lockers
- 9000 m2 d'oficines
- 160000 m2 de superfície
-
Custòdia Guàrdia Civil
(Resguard Fiscal)
Parcs empresarials, la transformació del sòl
Fa anys que la Zona Franca impulsa la modernització d’un gran nombre d’àrees industrials de Catalunya, sobretot a la corona metropolitana de Barcelona. En total, són més de 9.700.000 m2 de sòl industrial en diferents fases de desenvolupament.
Comprar sòl, transformar-lo i, posteriorment, vendre’l és una altra activitat amb què generem valor.

Espais
Projectes Urbans: CZFB construeix ciutat
Som un agent rellevant en la promoció immobiliària de Barcelona i tenim l’orgull de saber que hem dotat la ciutat i el seu entorn de construccions que impulsen la investigació i el desenvolupament.
Es tracta d’edificis que gestionem totalment. És a dir, ens encarreguem tant de l’aspecte comercial per llogar oficines com del manteniment global dels edificis.

-
Edificis de gran
qualitat arquitectònica - 5 edificis per a I+D i economia amb alta ocupació
- 3 nous barris que renovaran el teixit urbà
Espais
A més dels edificis urbans, la Zona Franca també gestions centres de serveis que faciliten les activitats terciàries a les àrees industrials. Es tracta d’edificis amb gestió compartida entre la Zona Franca i els agents públics.
Espais
Esdeveniments i projecció internacional: 2019, l’any que Barcelona va ser capital mundial del sector logístic
Des de fa dues dècades, organitzem els principals salons d’Espanya i el Mediterrani dels sectors immobiliari, logístic i empresarial; això ens ha permès desenvolupar un know-how firal específic que se suma a la projecció internacional de Barcelona, Catalunya i Espanya.
El 2019 va ser un any de grans trobades.
Barcelona va ser el hub del negoci logístic internacional gràcies al fet que va organitzar una cimera històrica en el sector del comerç i la logística, amb diversos actes simultanis. A més, a la tardor va tornar a acollir la cita imprescindible del sector immobiliari a Espanya: el Barcelona Meeting Point.
Esdeveniments
Participació en institucions i empreses
El Consorci de la Zona Franca de Barcelona participa activament en diversos projectes que tenen com a objectiu potenciar la capacitat empresarial de Barcelona i fer-la cada vegada més competitiva.
-
Barcelona - Catalunya Centre Logistic
Entitat publicoprivada que té com a objectiu principal convertir la ciutat i la seva comunitat logística en la principal plataforma de prestació de serveis logístics del sud d’Europa i l’àrea mediterrània, així com fomentar-ne la projecció internacional en una economia globalitzada.
-
Institut d’estudis regionals i metropolitans de Barcelona
El Consorci forma parte del Consejo de Gobierno del Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, que impulsa estudios y valoraciones relacionadas con Barcelona y su área metropolitana. El instituto es un precursor en el análisis de las tendencias y los problemas de las grandes metrópolis.
-
Pla estratègic metropolità de Barcelona
El CZFB és als òrgans de govern del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, que contribueix a impulsar noves idees i projectes econòmics, socials i institucionals. L’associació té l’objectiu de descobrir oportunitats i fomentar línies d’acció innovadores.
Hi ha un gran nombre d’institucions, fundacions i associacions que integren el ric teixit de la societat civil de Barcelona, i el Consorci hi participa mitjançant els seus diversos òrgans de govern. En destaquem les següents:
El Consorci también impulsa empresas que desarrollan proyectos innovadores a través de la participación financiera en la sociedad:
-
BARCELONA MEETING POINT - FERIA INMOBILIARIA INTERNACIONAL
- Capital social: 1.333.8600 euros
- Participació: 100 %
- Dedicada a organitzar esdeveniments firals del sector immobiliari i logístic.
-
BARCELONA REGIONAL AGÈNCIA DE DESENVOLUPAMENT URBA, SA
- Capital social: 1,53 milions d’euros
- Participació: 12,5 %
- Com a consultoria d’arquitectura i enginyeria, Barcelona Regional es dedica a l’estudi, la redacció i la gestió de projectes d’interès urbà i metropolità.
-
IBERIA DESARROLLO BARCELONA
- Capital social: 6 milions d’euros
- Participació: 25%
- Construcció i explotació d’un hangar de manteniment d’avions a l’aeroport d’El Prat.
-
PARC TECNOLÒGIC DEL VALLÈS, SA
- Capital social: 6,93 milions d’euros
- Participació: 49,39 %
- Gestiona el centre que acull companyies específicament dedicades a R+D.
-
BARCELONA STRATEGICAL URBAN SYSTEMS, SA
- Capital social: 532.000 euros
- Participació: 25 %
- Consultora que té l’objectiu principal d’exportar el model urbanístic de Barcelona al mercat internacional.
-
BARCELONA EMPRÈN, SCR
- Capital social: 3,82 millones de euros
- Participació: 1,19 %
- Barcelona Emprèn inverteix en microempreses innovadores. L’ajuda es concentra en el procés de creixement i desenvolupament. Els sectors preferents d’inversió són: telecomunicació, electrònica, Internet, informàtica, biotecnologia i continguts audiovisuals.
-
PROVIURE CZF, SL
- Capital social:860.000 euros
- Participació: 50 %
- Constituïda pel Consorci i Proviure de Caixa Catalunya. Té l’objectiu de construir i gestionar un parc d’habitatges de dotació de lloguer a Barcelona, [g1][/g1]destinats a joves i persones de la tercera edat.
-
PROVIURE CZF PARC D’HABITATGES, SL
- Capital social: 3,52 millones de euros
- Participació: 100 %
- Promoció d’habitatges destinats a joves i a persones de la tercera edat.