RSC i els ODS en el punt de mira estratègic
El futur que volem
La Zona Franca és un actiu estratègic per dinamitzar l’economia de l’àrea metropolitana de Barcelona. Des de la nostra creació el 1916, sempre hem estat una entitat autònoma, amb una personalitat jurídica singular que es finança amb fons propis. La nostra activitat principal és la gestió i l’administració dels actius del Polígon Industrial de la Zona Franca i de la seva Zona Franca Duanera, a més de la projecció internacional de Barcelona, Catalunya i Espanya en els sectors logístic i immobiliari.
Com a entitat impulsora d’espais de desenvolupament productiu i transferència tecnològica, utilitzem la innovació per avançar en matèria de sostenibilitat i economia 4.0. La promoció de fires i esdeveniments empresarials internacionals completa la nostra activitat al voltant de la projecció de l’economia local i regional.
La reinversió dels nostres beneficis tant en el nostre compromís social com en aquesta tasca de dinamització econòmica ens fa ser col·laboradors habituals de la majoria d’actors econòmics i de nombrosos col·lectius de caràcter social i humanitari.
“La Zona Franca és un agent públic que contribueix al canvi tecnològic de les empreses i a assolir els ODS en una nova cultura industrial que coexisteix amb el marc urbà”
Pere Navarro, Cercle d’Economia, Sitges 2019.
Al llarg de la història centenària de la nostra entitat, sempre hem mantingut un compromís constant amb la comunitat que acull l’activitat de la Zona Franca.
Un compromís que s’ha fet molt explícit sota la presidència executiva de Pere Navarro.
El 2019 va ser l’any en què els Objectius de Desenvolupament Sostenible proposats a l’Agenda 2030 van esdevenir la prioritat de la Zona Franca i l’element distintiu de la nostra Responsabilitat Social Corporativa. També és l’any en què vam començar a comunicar amb més intensitat tot el nostre esforç en matèria social i mediambiental.
La reunió del Cercle d’Economia de Sitges també va ser la posada de llarg d’una nova imatge corporativa de la Zona Franca, amb la qual hem volgut subratllar la importància de Barcelona i de l’àrea geogràfica de la Zona Franca. També va ser la posada de llarg d’una nova etapa de govern amb la transparència, el compromís i la innovació com a elements transversals.
El 2019 vam tenir moltes oportunitats de demostrar la nostra implicació rotunda amb l’Agenda 2030 i amb l’impuls de les polítiques d’economia circular des de dos focus: el social i el mediambiental.
Sostenibilitat social
Accions de compromís amb la sostenibilitat social

Al maig del 2019 vam fer pública la nostra declaració de Política de Gestió Ètica i Responsabilitat Social per mitjà del desenvolupament dels 10 principis del Pacte Mundial de les Nacions Unides en matèria de drets humans, treball, medi ambient i corrupció, i de l’Agenda 2030.
Es tracta d’una nova guia de comportament basada en l’ètica empresarial i la responsabilitat social corporativa que vam conèixer en profunditat per mitjà de l’experiència de la Creu Roja i Abertis per complir l’Agenda 2030 i els ODS, experiència que ens van explicar al juliol d’aquell any.
A més de reafirmar l’adhesió de la Zona Franca al pacte esmentat, volem retre comptes públicament dels nostres avenços i èxits pel que fa als ODS; és per això que hem publicat el Primer Informe del Progrés del Pacte Mundial, que esperem ampliar amb més conquestes en properes edicions.
Sostenibilitat ambiental
Accions de compromís amb la sostenibilitat ambiental

L’emergència climàtica exigeix respostes decidides per part de totes les institucions i actors. Atès que l’Agenda 2030 és un objectiu que s’assoleix amb gestió diària i conscienciació corporativa, els nostres indicadors de gestió mediambiental són la prova de la nostra feina.
Es tracta d’un repte que vam abordar fomentant el canvi des de dins i aprofitant la nostra capacitat d’influència sobre la resta d’empreses: al desembre del 2019, Pere Navarro va dur el nom de la Zona Franca a la Cimera del Clima COP25 de Madrid per intervenir al panel “Innovació Climàtica per a la Transició Energètica”.
El Polígon Industrial de la Zona Franca va ser el primer d’Espanya a obtenir certificacions mediambientals per la seva gestió de les àrees comunes, i hem seguit treballant per complir el nostre objectiu:
volem esdevenir una àrea productiva més verda, més humana, més amable.
Al juny, la nostra iniciativa EcoCircularZF, impulsada pel Departament d’Urbanisme de la Zona Franca, va rebre el Premi Barcelona+Sostenible, un reconeixement a les accions de simbiosi industrial orientades al residu zero.
Al llarg del 2019, vam completar la iniciativa amb un bon ritme d’accions de divulgació mediambiental entre les empreses del polígon, amb diverses jornades dedicades a::
- Logística inversa d’envasos
- Autoconsum fotovoltaic
- Sostenibilitat en edificis
- Sensibilització ambiental
- Economia circular i logística

ODS 13: Sabem optimitzar els consums energètics i de recursos
La Zona Franca també va prioritzar l’optimització del consum energètic i de recursos mitjançant:
- El desenvolupament d’una aplicació digital per supervisar obres i activitats empresarials al polígon.
- L’anàlisi dels fluxos interns d’aigua del polígon per millorar-ne l’aprofitament fins aconseguir que l’aigua regenerada abasteixi les empreses de la Zona Franca.
- La recollida de la matèria orgànica dels menjadors de les empreses per traslladar-la a l’Ecoparc que hi ha a la Zona Franca.
- Noves solucions de mobilitat com la prolongació del traçat del carril bici del polígon. També afavorint el programa BusUp per compartir l’autobús d’empresa i fomentant l’ús del vehicle compartit amb l’aplicació RACC Hop, a la qual es van subscriure 10 empreses amb un potencial de 4.000 empleats.
- El Sistema de Gestió Ambiental del Consorci de la Zona Franca de Barcelona disposa de la certificació EMAS.
Des de l’Àrea de Sistemes de la Informació s’avança cap a la digitalització total dels processos i es prioritza l’escaneig documental. És la nostra forma de minimitzar el consum de paper o cartró que, a més, adquirim reciclats.
També estem implantant l’eliminació del plàstic, i la certificació ambiental ha passat a ser un criteri generalitzat a les compres. Igualment, abans de contractar prestadors de productes i serveis, valorem si estan adherits a l’Agenda 2030.
A la Guia del Visitant de totes les fires que organitza la Zona Franca, destaquem amb un llistat específic els expositors que ofereixen productes o serveis sostenibles.
Als esdeveniments firals, per mostrar el nostre compromís amb els principis de l’economia circular, aportem estands de fusta amb certificació sostenible (Forestal Steward Council) i amb un disseny que prioritza l’aprofitament d’elements per a altres esdeveniments.
ls nostres rètols es fan amb vinils ecoimprimibles, decorem amb pintura sense dissolvents, il·luminem amb leds i utilitzem materials reciclables i sense plàstic.
Els actes de la Zona Franca sempre inclouen accions de promoció de la sostenibilitat, l’Agenda 2030 i els ODS.
Durant el 2019, la Zona Franca també va ser a l’avantguarda de les solucions mediambientals, i ens vam sumar a iniciatives punteres com la central Ecoenergies, un dels projectes més importants en matèria d’eficiència energètica del sud d’Europa.
Es tracta d’una planta energètica de producció i distribució de calor i fred i de valoració de biomassa. Compleix l’objectiu de subministrar fred industrial, calefacció, aire condicionat i aigua sanitària al Polígon Industrial, al barri de La Marina i a la Gran Via de l’Hospitalet de la manera més sostenible possible.
En una segona fase, serà capaç de recuperar el fred residual de la regasificadora del port.
Indicadors de gestió ambiental
Indicadors de comportament ambiental en zones comunes del Polígon de la ZF

Consum energètic

Consum d’aigua

Emissions de CO2

Generació de residus
Indicadors de comportament ambiental a l’edifici seu del CZFB

Emissions de CO2

Consum d’aigua
